Nu är det åter dags för Black Friday, men förutom sedvanlig shopping står både auktion och pizza på schemat.

På Black Friday, som har sitt ursprung i USA och alltid infaller dagen efter Thanksgiving, är vi numera vana vid att fynda varor till låga priser.

Traditionen kom enligt Dagens Industri till Sverige under 2013, men nytt för i år är att vem som helst kan fynda föremål även genom att buda högst.

Det är MOOD Stockholm som står för innovationen tillsammans med Stockholms auktionsverk. Flera aktörer som huserar på MOOD har valt ut föremål och tjänster som ska gå under klubban.

Auktionen har till skillnad från Black Friday en lång historia. Den moderna formen av auktion har sitt ursprung i Storbritannien på 1600- och 1700-talet. Då var det vanligt med så kallade ljusaktioner, vilket innebar att när ett stearinljus slocknade så vann den som lagt det senaste budet.

Ljus användes förr till auktioner. (Foto: Davidsonluna/Unsplash)

Att de två koncepten skulle bli ett på ett just på en av årets mest shoppingstinna ”högtider” var det kanske ingen som tippade – men nu händer det!

Black Friday infaller alltså nu på fredag, men auktionen drar igång redan under måndagen och pågår till lördag. Det går att buda på föremålen hos Stockholms auktionsverk.

Det går att följa auktionen från datorn från och med i dag, måndag. (Foto: BBH Singapore/Unsplash)

Både på fredag och lördag kommer föremålen att finnas till beskådan på plan 3 i MOOD Stockholm. Där går det även att följa budningen live på flera skärmar, och det kommer också att bjudas på pizza för alla som deltar.

Tiderna som gäller är fredag klockan 12-13 och 18-19 samt lördag 12-13. När man lagt ett vinnande bud, så kommer varan eller tjänsten att budas hem till dörren.