Allt blir mycket vackrare när solen tittar fram. Åtminstone känns det så. När temperaturen stiger slår blommorna ut, fåglarna sjunger och livet är som allra härligast. 

Sommaren är äntligen här och under denna årstid tillbringar de flesta av oss mer tid ute i solen. Även om du vidtagit alla försiktighetsåtgärder under dagen och använt ett bra solskydd behöver din hud fortfarande lite kärlek och omsorg efteråt. Så här återupplivar du huden när du känner dig mer solstungen än solkysst.

(Foto: Rituals)

1. Varm eller kall dusch?

Solen känns underbar mot huden, men glöm inte att lägga ned lite extra energi på att ta hand om ditt ansikte och din kropp efteråt en dag med mycket sol. Börja med en avkopplande dusch efter en lång dag i solen, men se till att vattnet har rätt temperatur. Om vattnet är för kallt eller för varmt blir kroppens temperaturreglering överansträngd. Välj en mild temperatur som öppnar upp porerna, svalkar dig och sköljer bort svett.

2. Uppfriskande rengöring

Solskydd, solsken, svett och salt får huden att kännas smutsig och oljig. Unna dig själv en ordentlig rengöring efter en dag på stranden för att avlägsna smuts, olja, rester av solkräm och andra orenheter från huden. Försök undvika en kroppsskrubb med grova korn eftersom det kan irritera din redan känsliga hud. Välj en mild sockerskrubb eller duscholja i stället. För den tunna hyn i ansiktet kan du välja en mild, tvålfri rengöring.

3. Ge ansiktet en rejäl dos fukt

Lås in fukten! Återfukta ditt ömtåliga ansikte med en av två intensivt fuktgivande behandlingar – sheetmask eller ampoule boosters. Sheetmaskerna är doppade i en lösning med välgörande ingredienser som hydrogel, lugnande bambu eller alger med mera. De återfuktande ampullerna, är fyllda med en högkoncentrerad vätska som ger din hy ett jämnare utseende och en omedelbar fuktboost. Perfekt att använda efter en dag i solen för att hjälpa hyn att återhämta sig.

4. Återfukta och svalka

Återfuktande produkter är som ett glas svalkande vatten. De återställer och återfuktar dina hudceller och svalkar dig på samma gång. Allt annat än det är en bonus. Ytterligare fördelar är att de ger näring, minskar rodnad, motverkar flagnande hud och förlänger din vackra solbränna. Lås in din kroppskräm genom att arbeta in den i fuktig hud och använd ett ansiktsserum innan du applicerar din aftersun-ansiktskräm. Det bästa sättet att lugna och återfukta huden efter en solbränna är att applicera en särskild aftersun-lotion, eftersom sådana produkter innehåller reparerande aloe vera.

5. Mjuka och solkyssta läppar

Ingen gillar fnasiga läppar, så kom ihåg att applicera ett läppbalsam med SPF när du vistas i solen. Om dina läppar ändå behöver lite extra omsorg kan du börja med att skrubba dem.  Applicera sedan ett återfuktande läppbalsam med sheasmör för att återuppliva dina kyssvänliga läppar.

6. Vi har redan pratat om återfuktning.

Men den här gången handlar det om återfuktning inifrån. Även om vi bör dricka rikligt med vatten varje dag, är det särskilt viktigt efter en svår solbränna. Är du trött på vanligt kranvatten? Smaksätt ditt vatten med färgglad frukt eller färska myntablad. Och varför inte servera det i en snygg och miljövänlig vattenflaska?

Ta hand om dig själv lite extra dagarna efter att du bränt dig. Drick tillräckligt och låt eventuella solblåsor vara. De har bildats för att hjälpa din hud att läka, och om du klämmer sönder dem kan de bli infekterade. Täck huden helt med tätvävda material när du vistas utomhus. Håll upp kläderna mot ett starkt ljus om du är osäker på om de är tillräckligt täta. Om du inte kan se igenom tyget är plagget ett bra val efter en solbränna.

Det här var mycket information att hålla reda på, men det är värt det. Använd dig av dessa råd för att sola säkert och göra det mesta av de härliga sommardagarna.

Just nu har Rituals en exklusiv rabatt på sina solskyddsprodukter för dig som läser The Lobby Magazine eller besöker The Lobby. Klicka här för att ta del av erbjudandet!

(Foto: Rituals)