Vill du prestera som en elitidrottare gäller det att satsa på mer än bara träningen. För att slå dina mål måste du även äta och leva som ett proffs. Ta del av experternas bästa tips som hjälper dig att bli starkare, snabbare och friskare än någonsin.

Här är några visdomar från Shape Magazine att leva efter om du vill öka chanserna för maximal prestation på gymmet, tennisbanan eller i löparspåret.

Fyll på med vätska

Att dricka vatten medan du tränar är bra, men om du startar ditt pass med för lite vätska i kroppen kommer du aldrig att avsluta så starkt som du vill. Kom ihåg att frukt och grönt, såsom äpple och gurka, innehåller massor av vatten som din kropp tar upp som vätska.

Foto: Unsplash/Bit Cloud

Boosta immunförsvaret

Genom att undvika sjukdomar kan du hålla tempot uppe och fortsätta träna oavbrutet mot dina mål. Addera livsmedel fyllda med antioxidanter och vitaminer för att hålla dig frisk året om. Ju mer färg på tallriken, desto bättre, menar nutritionisterna.

Välj en järnrik kost

Enligt experter är det vanligt att kvinnliga idrottare lider av järnbrist, vilket kan bromsa ner din träning och öka din risk för skador. Se till att inkludera massor av järnpackade livsmedel, som havregryn, spannmål, rött kött och spenat i din idrottsliga diet.

Foto: Unsplash/Monika Grabkonsko

Måltidspreppa

Ibland räcker tiden inte till och den stressiga vardagen gör att matvanorna hamnar i kläm. För att lyckas med träningen krävs planering och därmed även förberedelse av maten inför den kommande veckan. Välj en dag då du planerar, handlar och lagar ett storkok som räcker några dagar framåt.  

Begränsa inte kaloriintaget

Enligt nutritionister är kalorisnålhet ett vanligt misstag, speciellt hos kvinnliga idrottare. När du drar ner för mycket på kalorierna försvinner de lagrade kolhydraterna från din kropp och tillslut måste kroppen bryta ned muskler för att hämta energi. Se till att ladda med ordentligt med mat innan träningen.

Kolhydrater innan prestation

Termen kolhydratsladda är ett vanligt uttryck som florerar inom träningsvärlden. Det innebär att du fyller på dina glykogendepåer för att kroppen ska orka prestera under lång tid, såsom Vasaloppet eller ett maraton. Det gäller att börja i tid och inte trycka i sig för mycket kvällen innan.

Foto: Unsplash/Candra Winata

Fyll på under passet

Tanka på med energi under ditt långlopp för att avsluta så snabbt som möjligt. Beroende på din prestation bör du inta cirka 30 till 60 gram kolhydrater per timme för att fylla på ditt glykogenlager, och även konsumera vätska kontinuerligt.

Återhämtning

Att vila är A och O för återhämtning, men du kan även hjälpa dina muskler på traven genom att konsumera protein och kolhydrater efter ett tungt träningspass – varför inte sippa på en återhämtningsdryck eller milkshake medan du varvar ned? Det gör att träningsvärken blir mildare och påskyndar återhämtningen.

Foto: Unsplash/Derick McKinney