Huden är kroppens största organ, och kräver både kunskap och omvårdnad. Lyckas du hålla hudens mikrobiom i balans har du kommit en bra bit på vägen.

Vad är mikrobiom, och vad har det med hudvård att göra? I en nyligen publicerad artikel reder Elle ut allt du behöver veta om hudens mikrobiom och hur det hänger ihop med hälsosam hy.

Mikrobiom kan låta som en krånglig medicinsk term, men innebär egentligen bara din unika sammansättning av mikroorganismer på huden. Mikrobiomets främsta uppgift är att se till att huden är i balans så att goda bakterier främjas och dåliga bakterier håller sig undan.

När hudens mikrobiom är i balans behöver du inte tänka på fuktnivåer och pH-värden, men så fort en obalans inträffar kan du uppleva torrhet, rodnad och akne. För att återställa balansen bör du fylla på med näring och goda bakterier – med hjälp av både probiotika och prebiotika.

Foto: Cristin Hume/Unsplash

Probiotika är namnet på de goda bakterierna, medan prebiotikans syfte är att mata dem och hjälpa de goda bakterierna att frodas. På så sätt förser du din hy med näring som hjälper den att återfå balansen.

När probiotika appliceras på huden bryts det ner och omvandlas till andra ämnen som huden uppskattar – hyaluronsyra, peptider och vitaminer. Dessa ämnen skapar i sin tur bättre återfuktning och mer lyster, samtidigt som de håller huden ung och spänstig.  

Håll utkik efter krämer, ansiktstvättar och serum som innehåller probiotika och inkludera dem i din hudvårdsrutin – så att du aldrig hamnar ur balans.