När vinterhalvårets torra luft angriper är det många som stöter på problem när det kommer till hud och hår. Lösningen på dina problem stavas återfuktning – här är experternas bästa knep.  

Torr, färglös och trött hud – inte ett uns av sommarens glow är kvar. Den kyliga tiden är här och torr hy är en given bieffekt för de flesta där ute. För att råda bot på vinterns hudproblem samlar vi de bästa tipsen som räddar dig i vinter.

ELLEs experter ger svar på några av vinterns klurigaste skönhetsfrågor och ger dig verktygen som faktiskt fungerar.

Rädda glanslöst hår

Matt och livlöst hår är för många ett faktum under vintern och problemet vilar ofta i en skadad hårbotten. Experterna rekommenderar att behandla sin hårbotten precis som du behandlar din hy – med noga rengöring och att återfukta inifrån.

Genom att äta en sked linfröolja om dagen får du i dig både alfa-linolensyra och omega 3 som är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Se även till att använda ett särskilt schampo som rengör din hårbotten. Fördela håret i sektioner och applicera produkten direkt på huden.

Ytterligare ett husmorsknep som räddar glanslöst hår är att skölja håret med 2/3 vatten och 1/3 vinäger en gång i veckan efter schamponering. Det gör att eventuella kalkrester i håret försvinner och skapar garanterat lyster.

Foto: Unsplash/Sharon Macutheon

Snåla inte med hudkrämen

I takt med att temperaturen faller tenderar även hudens metabolism att avstanna. Därför är det viktigt att du fortsätter återfukta och inte snålar med hudkrämen under vintern. Leta efter ämnena jojoba och Zink i dina hudvårdsprodukter – jojoba hjälper hyn att kontrollera pormaskar, medan zink håller huden balanserad och förhindrar den från att överproducera olja.

Se till att din hy är ren och kom ihåg att alltid tvätta bort dagens smink. Faktum är att en kväll utan rengöring och sminkborttagning motsvarar 14 dagars åldrande för huden. Ansiktet måste rengöras för att vi ska bli av med alla orenheter som påverkar den hydrolipidiska barriären – hudens ytligaste skyddslager.

Foto: Unsplash/Curology

Exfoliering från skafferiet

Kvällstid är din hy mottaglig för en lättare behandling och då passar en mild exfoliering utmärkt. Precis som en peeling gör det att orenheter avlägsnas, men på ett betydligt skonsammare sätt.

Hudproffset rekommenderar att stryka ett lager ren akaciahonung över ansiktet och sedan försiktigt dutta med fingertopparna över masken. På så sätt ”drar” du ut orenheterna och det blir därmed enklare för din hy att ta upp fukten från hudkrämen.