Den trendiga behandlingsformen har sina rötter i antikens Indien, Tibet och Egypten. Så fungerar sound healing.

Bayan Abuzinadah heter en sound healing-terapeut. Hon har introducerat konceptet i sitt hemland Saudiarabien, och driver landets första och hittills enda klinik för sound healing i kuststaden Jeddah, skriver Gulf News.

”Ljudterapi är välgörande på alla nivåer av vår existens: emotionellt, fysiskt och mentalt. För att göra det till en meditativ upplevelse så induceras kroppen med ljud, vilket saktar ned hjärnvågorna från theta till alfa”, förklarar Bayan Abuzinadah för tidningen.

Ljudet kommer ofta från gonggongar och så kallade ”magiska sångskålar”, ett verktyg från Tibet. Alfavågorna är hjärnans brygga mellan medvetandet och undermedvetandet. Här börjar magin, förklarar Bayan Abuzinadah.

Sångskålar från Tibet. (Foto: Petr Sidorov/Unsplash)

Nu är personen i ”healing mode”. Detta genom att personen har kunnat nå sitt undermedvetna, som styr 80 procent av allt vi gör. När personen befinner sig i detta stadie planteras positiva vibbar, som får gro och växa. Negativa känslor rensas bort, tro och vanor begränsas – allt för att sålla bort det som inte skänker oss något värde i livet.

Sound healing kan liknas vid yoga. (Foto: Jared Rice/Unsplash)

Ljud kan även hela kroppen på andra sätt, menar Bayan Abuzinadah:

”Allt i vår kropp, från celler till organ, vibrerar. Till exempel, om ena njuren inte fungerar betyder det att det organets vibration är för långsam eller ur synk med resten av kroppen”, säger hon.

Även det faktum att 60 procent av vår kropp är vatten hjälper behandlingsmetoden att bli ännu mer effektiv. Ljud färdas som bekant bättre i vatten, och på det sättet når den här behandlingsformen snabbt ut till kroppens alla hörn.

”Ibland kan en enda session på 60 minuter förändra livet för en person”, säger Bayan Abuzinadah.