Förr togs skolklasser med till badhus där barska baderskor tog personligt ansvar för att vartenda barn och öra blev rent. I dag får vi svara för vår hudrengöring själva – med väldigt varierande nivå på engagemanget.

Okej, det finns absolut män som är riktigt noggranna med hur de tar hand om sin hud. Men vi kommer inte runt att det totala fixandet är gaaaanska ojämnt fördelat mellan könen. Och mellan individer, förstås. Den här artikeln är tänkt att bidra till en ren start på hösten för oss alla – även den som inte brukar tränga på djupet regelbundet.

Vilken gnuggtyp är du?

I dag är hygienen knappast något riktigt problem för någon som är normalt rörlig. Någon dusch i veckan, kanske rent av med tvål, och du är good-to-go. Men i andra änden lägger folk tusentals kronor på sina dagliga rutiner och märkesprodukter. Den som googlar på scrubs eller body lotion får förstås upp miljoner sidlänkar och videor. Det blir uppenbart att det som förr var en fråga om grundläggande renlighet, nu har blivit en livstil för många. Och den som inte identifierar sig med den livsstilen kan lätt känna sig avvisande, eller kanske bara tafatt, inför uppsjön av verktyg och kletiga produkter.

Är du en av dem som egentligen skulle behöva en rejäl ”exfoliering”, men kanske inte ens vet vad ordet betyder? Eller är du en av de mer insatta läsarna som snabbt kommer att tänka på en viss person nära dig (och kanske vill dela med dig av den här artikeln)? Det är här vi är olika.

Testa dig själv

Om du hör till den förstnämnda gruppen så kan du börja med att gnugga dig på överarmen nästa gång du duschar. Om det lossnar döda hudceller behöver du skrubba dig, krångligare är det inte – det hade vilken 1800-talsbaderska som helst kunnat tala om för dig. Om du behöver proffsigare instruktion hittar du exempelvis en på Wikihow, som vi också har lånat vår handskbild ifrån.

Om du tar ett djupt andetag kan du säkert våga gå in i en butik och köpa en skrubbvante, en duschboll och en flaska duschcreme, inom en dryg hundrings projektbudget. Med två andetag kanske till och med en ryggborste och något återfuktande att smörja på efteråt. Jo, kom igen nu.

Tusenkronorskrämerna kommer du till när du fått upp rutinen.