Lyxiga produkter med gröna värden – det är HAVU Cosmetics. Skolprojektet som blev en kommersiell dundersuccé har fötterna på jorden, och värnar om densamma.

HAVU grundades 2017. Företaget växte fram ur ett skolprojekt Lumi Maunuvaara gjorde som en del av Aalto-universitetets sommarkurs.

Lumi valde bort ett mer traditionellt fokus på hudvårdsprodukter till fördel för att skapa naturliga läppstift av högsta kvalité. Tidigt bestämde hon sig för att även förpackningen skulle vara ekologisk.

Efter kursens slut var det Lumi Maunuvaaras gymnasievän Tatu Fontell, som övertygade henne om att de borde starta ett företag tillsammans och driva vidare utvecklingen av produkter. Så föddes HAVU.

Foto: HAVU Cosmetics

HAVU:s läppstift tillverkas för hand i Esbo. Produkterna innehåller enbart naturliga vaxer och oljor, och pigmenten är allmänt använda inom naturkosmetika.

Stiftens hylsor är tillverkade i finsk al och asp, medan innerhylsan består av polylaktid – en växtbaserad och biologiskt nedbrytbar plast. Hela läppstiftet kan alltså komposteras efter användning!

Foto: HAVU Cosmetics

I augusti 2018 lanserade bolaget försäljning av sin pilotproduktion, och produkterna sålde slut på ett dygn.

Nu är HAVU tillbaka med sin första större produktion, som precis släppts till försäljning. Just nu har de inga partners eller butiksförsäljning i Sverige, men målet är att etablera sig på marknaden och därefter ta märket ut i Europa.

Det är därför som HAVU Cosmetics nu ställer ut i The Lobby på Regeringsgatan i centrala Stockholm – en perfekt möjlighet för det här unga varumärket att möta konsumenter och visa upp sina unika produkter.