Fermenteringstrenden har de senaste åren synts på allt fler restauranger och flera profiler har hjälpt till att lyfta fram metoden. Hälsoeffekterna ska vara många – men det finns kritiker.

Matlagningstrenden fermentering innebär att goda bakterier, så kallade mikroorganismer, bearbetar maten under en konserveringsprocess. Resultatet blir en annorlunda produkt, vars surare egenskaper ska vara nyttiga för allt från immunförsvar till matsmältning.

Kimchi har nått de svenska köken på allvar de senaste åren. (Foto: cegoh/Pixabay)

Heike Tlatlik som driver en restaurang i Blekinge, berättar att hon började fermentera på grund av att hennes kunder efterfrågade surkål.

”Det är en gammal konserveringsmetod som ökar hållbarheten och är bra för matsmältningen”, säger hon om fermentering som matlagningsmetod”, säger hon till Sydöstran.

I ett reportage från Uppsala Nya Tidning från tidigare i år beskriver reportern hur hon vid en mässa för fermenterad mat får tränga sig fram till borden för att kunna få en skymt av maten.

Youghurt är också fermenterad, vissa typer mer än andra. (Foto: Hairobe, Unsplash)

Även på bredare front har fermenteringstrenden fått genomslag. Den världskände journalisten Michael Mosley, grundaren av 5:2-dieten, hyllade nyligen metoden. I en krönika i Daily mail skrev han bland annat:

”Den bra saken med mikroorganismerna som finns i fermenterad mat är att de både är rikliga men också extremt motståndskraftiga gentemot syror, då de har växt i en syrerik miljö.”

Han skriver också att det är denna process som har gett den fermenterade maten dess skarpa smak och att man bör vara beredd på den när man testar någon produkt. Exempel på fermenterade matprodukter är yoghurt, surkål, kimchi och kombucha; en probiotisk sötad dryck.

Sötade drycken Kombucha, som börjat bli vanligare i Sverige. (Foto: Klara Avsenik / Unsplash)

Alla blir dock inte lika exalterade av den fermenterade matens intåg som Michael Mosley. Kockprofilen Leif Mannerström gav tidigare i år maten en rejäl känga. Medan han talade om andra ”trendiga” rätter sade han till Göteborgs-Posten:

”Och så ska det vara fermenterat. Börjar någon jävel med det så ska allt fermenteras. Tack och lov har vi inte fått in de här tusenåriga äggen ännu, men det är bara en tidsfråga. Vi får se om man överlever det”.

Svenskarna har även börjat fermentera hemma i köken, vilket flertalet böcker på temat vittnar om. Författaren Jenny Neikell kallar sig till och med för ”Surtanten”, på grund av sin dedikation till matberedningsmetoden.

Ena annan som vurmar för trenden är mångsysslande entreprenören Maria Borrelius har skrivit två böcker om antiinflammatorisk och fermenterad mat.