Saffran till Lucia behöver inte betyda lussebullar. Här är några varianter på den dyra kryddan till den ljusa högtiden.

Saffran har förmodligen sitt ursprung i Mellanöstern och omnämns för första gången i Sverige 1328.

I dag är saffran en självklar del av Lucia-firandet och kryddan har även letat sig in i andra maträtter som äts året runt. Det finns flera sätt att använda saffran.

Lussebullar behöver inte vara det enda alternativt till jul. (Foto: Linnea Herner/Unsplash)

Saffran kan fungera som tillägg till kladdkaka. Gör då i ordning en saffranskladdkaka med hallongrädde. Det som behövs är smör, saffran, vit choklad, strösocker, vetemjöl, vaniljpulver och ägg.

Ett alternativt sätt att använda saffran och russin är att addera det till scones. Till det kan man fixa en färskost med inslag av citron.

Till saffranscones behövs vetemjöl, bakpulver, saffran, florsocker, salt, smör, mjölk och russin. Citronfärskosten innehåller citronskal, citronmeliss, färskost, florsocker och citronsaft.

Pasta går bra ihop med saffran. Foto: Markus Spiske/Unsplash

Vill du lämna bakverkens värld kan saffran vara gott till en pasta med kyckling. Blanda då också in haricots verts, vitlöksklyftor, tomater, olja, salt, peppar, gul lök, vispgrädde, tomatpuré och mangoldskott.