Sverige har ett halvdussin bekanta ansikten som representerar vårt land i filmvärldens centrum. Har du koll på deras A-filmer och serier i år? MOOD District Magazine hjälper dig att få en uppdatering så att du inte missar något guldkorn.

Många förlägger sina filmkvällar till tv-soffan, men ett hett tips är att bryta av med att inta ett par rullar från sängen.

Vi rekommenderar vi en säng från Soffadirekt. Företaget ordnar hemleveranser, och känner du dig osäker på om det är rätt val finns företaget på plats i The Lobby för att visa produkter och svara på frågor.

Med en skön säng, och tv i sovrummet, får ordet bekvämlighet en helt ny innebörd. Förbered snacksen, svep in dig i täcket, bulla upp med kuddar och tryck på play.

Med tjänsten Samsung Connected Living får du också en perfekt synk mellan mobil, dator, platta och tv. Därmed slipper du resa dig för att ladda om streamen eller byta app.

Med säng och stream i ordning ska alltså valet av film göras. Här följer alltså några av de blågula höjdpunkterna från det senaste året:

Alicia VikanderEarthquake Bird

Foto: Netflix

Alicia Vikander har haft ett relativt stilla 2019 på vita duken, men ett undantag är den nyutkomna Earthquake Bird. Det är en psykologisk thriller som utspelas i 80-talets Japan.

Alicia Vikander spelar den svenska karaktären ”Louisa”, eller ”Lucy”, och det gör att vi får se en huvudrollsinnehavare som bryter på svenska, vilket ju inte är helt vanligt. Rollen innebar bland annat att hon var tvungen att lära sig dialog på japanska. Den längsta monologen från Vikander på detta språk pågår i tre minuter.

Hennes karaktär Lucy hamnar i utsatt och pressad sits i det nya landet efter att hon träffat en japansk fotograf och en amerikansk turist. Till slut är hon indragen i ett morddrama.

Går att se på: Netflix

Joel Kinnaman – Tre sekunder

Foto: Pressbild

Tre sekunder är baserad på en populär svensk deckarroman av duon Roslund och Hellström. Boken har följts av Tre minuter och Tre timmar, så uppföljare till den här filmen är nog inte helt otippade.

Filmens handling har förflyttats från det så kallade Aspåsfängelset i Stockholm till ett motsvarande i New York. Huvudpersonen i både boken och filmen är en polsk före detta kriminell som blir placerad på ett högriskfängelse som ”informatör” åt polisen.

Polisen har så klart sin agenda, men den hetlevrade Piet Hoffman, som Kinnamans karaktär heter, visar sig svår att kontrollera. I slutänden eskalerar det till den grad att mer eller mindre halva New Yorks polisstyrka står på spänn och följer utvecklingen bakom fängelsemurarna.

En av författarna, Anders Roslund, har berättat att han hade Kinnaman i åtanke när han skapade huvudpersonen i boken, så man får väl säga att rollen är väl anpassad till honom.

Går att se på: DVD i januari

Alexander Skarsgård – Big Little Lies, säsong 2

Foto: HBO

Big Little Lies är en av de mest hyllade tv-serierna de senaste åren och Hollywood har fullkomligt sköljt utmärkelser över den, bland annat en Emmy och en Golden Globe till just Alexander Skarsgård.

Han spelar en hustrumisshandlare som bryter ner sin fru (Nicole Kidman) fysiskt och psykiskt, men tolkningen skiljer sig från den vanliga av en sådan karaktär. Perry har varken udda ansiktsbehåring, tydliga alkoholproblem eller slafsig klädstil. Kanske var det därför Skarsgård lyckades kamma hem Emmy-statyetten.

Säsong två går in mer på Perrys mörka bakgrund och hans relation till sin mamma som spelas av Meryl Streep. Den har fått bra recensioner och kanske borde det snackas mer om att en svensk skådis har vunnit de två största priserna som finns för tv-serier.

Går att se på: HBO Nordic

Stellan SkarsgårdChernobyl

Foto: HBO

Stellan Skarsgård är alltid aktuell i Hollywood och kan dyka upp i något stort när som helst. I år hände detta; serien Chernobyl är inte Hollywood-producerad, men den har definitivt fått genomslag även där.

Stellan Skarsgård blev Emmy-nominerad för sin roll som en militärman från ett sovjetiskt ministerium som ska städa upp efter kärnkraftsolyckan. Med sin ryska brytning försöker han tillsammans med en vetenskapsman få reda på vad som hänt, samtidigt som de slåss mot regeringen.

Serien är inte för den känslige, då den innehåller mycket misär och tragiska livsöden. Men kanske har den underlättat för Europeiska produktioner att slå igenom på amerikanska streamingtjänster.

Går att se på: HBO Nordic

Fares FaresJournal 64

Foto: Film i Väst

Han kanske inte är något stornamn i drömmarnas stad, men han gjort avtryck där tillräckligt många gånger för att plats på denna lista. Fares Fares bästa bidrag i år är dock danskt.

De senaste sex åren har Fares nämligen pratat flytande danska (med invandrarbrytning) i landets största deckarproduktion. Journal 64 är den fjärde filmen i en bokserie baserad på danske författaren Jussi Adler Olsen.

Polisen upptäcker ett rum med döda kroppar som makabert nog är placerade runt ett middagsbord. En kvinna börjar återbesöka sitt mörka förflutna på en drakonisk anstalt för kvinnor. Och en psykopatisk läkare driver ett sadistiskt sidoexperiment.

Adler Olsens deckare är några av de grövsta och brutalaste i genren, och filmerna avviker inte från denna formel. Dock lättar Fares Fares karaktär Assad på stämningen med sina uppmuntrande kommentarer åt sin bittra och nedgångna chef.

Går att se på: DVD eller hyra online, till exempel via SF Anytime.

Sjunk ner i en skön säng och botanisera bland Hollywood-svenskarnas insatser 2019 – det är receptet på en perfekt filmkväll.

Kanske kan du också briljera vid julbordet med din nyvunna koll på de svenska stjärnorna.