Världens mest kända trendspanare har nog en förmåga att kunna se in i framtiden. Nu ser hon en trend där brunt och mörkt tar en allt större plats.

Att det dyker upp ”trend forecasters”, eller trendanalytiker, är en het trend i sig. Många företag anlitar i dag dessa personer för att kunna känna av kundernas framtida efterfrågan och fatta rätt beslut.

Världens kanske mest kända trend forecaster är nederländskan Lidewij Edelkoort som har jobbat med en mängd olika företag och branscher.

Inom mode och inredning menar hon att brunt är ”det nya svarta”. För sajten Marshallwhite.com förutspår hon vilken inredning som kommer gälla 2020, och kallar framtiden för ”the brown age”.

Köken kommer exempelvis få en mörkare inramning med trä och metall av den inte så ljusa sorten. Även andra ytor hemma kommer präglas av det bruna.

Brun inredning och trä tror trendxperten på. (Foto: Charles PH/Unsplash)

Edelkoort har också gedigna kunskaper inom blommor och odling, och tror att just det området gynnas av dagens klimatmedvetna vindar.

”Vi vill leva i staden men som om vi levde på landet. Vi odlar på vår fritid, är noga med vad vi äter och dricker, hur vi sover, luftkvaliteten… Den nya lyxen handlar om en medvetenhet om naturen. Vi nådde en punkt i somras och plötsligt är förändringarna radikala”, säger Lidewij Edelkoort till Göteborgsposten.

Blommor har en stark framtid. (Foto: Marksu Spiske/Unsplash)

Lidewij Edelkoort själv menar att det ligger mycket arbete bakom att kunna känna in trender.

”När jag gör research är mina resor självklart en av källorna till rön och iakttagelser, alla böcker jag läser, utställningar jag ser, människor jag möter och pratar med. Jag brukar också söka kontakt med människor jag finner intressanta eller särskilt ämneskunniga”, säger hon till Göteborgsposten.