Den moderna tidens metod för att sammanfatta året som gått är att studera och summera Google-användarnas sökhistorik. Vad betyder egentligen PK? Och vad är värnskatt?

Nyhetssajten Breakit tog hjälp av SEO-firmorna Topdog och Semrush för att ta reda på, i absoluta tal, vad svenskarna Googlat på under 2019. Resultatet slutade i tio olika listor, tillhörande olika kategorier.

Bland listorna hittar vi ”Årets mest trendande sökningar” och ”Hundraser”, men även frågvisa sökningar som börjar med ”Hur” eller ”Vad”. I listan med vad-frågor summeras tio fraser som svenskarna gärna ville ha svar på under året.

Här listas ett urval av frågorna med dess svar, så att du kan briljera vid julbordet när ni går igenom listorna av årets Google-sökningar (som faktiskt är en underhållande aktivitet att göra tillsammans med släkten!).

Vad är värnskatt?

Enligt Ekonomifakta är värnskatten den extra statliga inkomstskatt på ytterligare 5 procent som man börjar betala vid en månadslön på 51.300 kronor. Ursprungligen var den endast tänkt som en temporär lösning efter 1990-talskrisen.

Vad betyder habibi?

Habibi kommer från arabiskan och betyder ungefär ”min kära” eller ”älskade”.

Vad är Brexit?

Brexit är Storbritanniens utträde ur EU efter en folkomröstning den 23 juni 2016 då 52 procent av väljarna röstade ja. Namnet är en hopslagning av Britain och exit, skriver Regeringskansliet på sin hemsida.

Foto: Unsplash/John Cameron

Vad är Artikel 13?

Enligt SVT är Artikel 13 en av 32 punkter i EU:s nya direktiv som röstades igenom i EU-parlamentet 26 mars i syfte att skydda upphovsrättsägare och hindra spridning av upphovsrättsskyddat material.

Vad betyder NNN?

NNN är en förkortning av engelskans no nut november – en viral utmaning som primärt riktar sig till män som vill stå emot en av sina primala instinkter.

Vad är normalt blodtryck?

För de flesta vuxna i viloläge innebär ett normalt blodtryck att det systoliska trycket ligger runt 110-130 mmHg och det diastoliska runt 80 mmHg. Ett blodtryck på 120 över 80 anges vanligtvis som ett normalt blodtryck, förklarar Vårdguiden.

Vad betyder boomer?

När Språktidningen förklarar veckans nyord – boomer – refererar de till en person som är född mellan 1946 och 1964. Boomers betraktas ofta som bakåtsträvande och omsprungen av den yngre generationen.

Foto: Unsplash/Susie6

Vad är skattehemvist?

Enligt Nordeas hemsida avser skattehemvisten det land där man är bosatt i, betalar skatt och deklarerar sin inkomst – alltså det land där man bor eller arbetar.

Vad betyder PK?

PK är en förkortning av termen politisk korrekt som innebär en överdriven noggrannhet av att följa rådande politiska värderingar och de dominerande trenderna i samhället.