En av de hetaste restrenderna nästa år spås bli att besöka platser utan massturism. Ett alternativ är att åka till Toscana utan att vistas i Toscana.

Lokalbefolkningen på flera platser runtom i världen har fått nog av de stora turistmassorna.

I Barcelona finns klotter där turister jämförs med terrorister, i Venedig har myndigheterna märkt att turisterna haft inverkan på historiska byggnader, och i Indonesien har komodovaranen på ön Komodo minskat i antal, skriver SVT.

Komodovaranen har påverkats av massturismen. (Foto: David Clode/Unsplash)

Nu börjar i stället intresset växa för att besöka länder dit knappt några turister hittar. En undersökning från Booking.com visar att 54 procent av de tillfrågade vill bidra till minskad överturism. Därför går det att dra slutsatsen att ovanligare platser kommer att ta större rum, skriver sajten Res.se.

En sådan plats är San Marino. Landet med minst antal besökare i Europa är en riktig idyll. Sajten Business Insider kallar San Marino för ett ”Toscana utan alla folkmassor”.

Landskapet kantas av böljande kullar och vingårdar. På en av kullarna ligger världsarvsklassade borgen Monte Titano som är väl värd ett besök.

Endast 84.000 turister tog sig till San Marino 2018, vilket är ett mindre antal jämfört med hur många som i snitt besöker Florens varje kvartal.

San Marino kan liknas vid Toscana. (Foto: Julia Thiemann/Unsplash)

För den som vill ha sol- och badsemester är världens både minst befolkade och minst besökta land ett alternativ. Runt 2.000 turister tar sig till det polynesiska ö-riket Tuvalu varje år.

Här finns typiskt tropiska stränder utan all turistträngsel. Var medveten om att det inte finns några bankomater i landet och att det endast går att betala med kontanter, enligt Expressen.