Spannmål och mat gjord på insekter, en delikatess på många ställen i världen, kan kännas lite för magstarkt för många svenskar – men snart kan det bli ändring på det.

I början av året tog det franska bolaget Ÿnsect in 1,2 miljarder kronor i kapital till sin verksamhet. Det gjorde att många i den västerländska affärsvärlden fick upp ögonen för branschen.

I andra delar av världen har insekter varit på kulinariska kartan så länge man kunnat dokumentera matvanor.

Här i Europa har de dock börjat etableras på allvar först på senare år, i och med satsningar som Ÿnsect. Företaget har sitt huvudkontor i Paris och tillverkar spannmål baserat på mjölmaskar.

Servering av insekter är lagligt i bland annat Danmark. (Foto: Unsplash/Analuisa Gamboa)

Företaget har fabriker i franska regionen Bourgogne och i nummer 8/2019 i Axess magasin beskrivs en av dessa fabriker i ett reportage. Den moderna byggnaden stack ut bland ortens pittoreska hus, och reportern slogs av den storskaliga produktionen av spannmålet.

De slingrande krypen ”odlas” i nio meter höga torn och genomgår en förädlingsprocess där överflödigt material blir till olja och andra produkter, skriver reportern.

Ÿnsects fabrik i Bourgogne. (Foto: Ÿnsect)

Den viktiga affären för Ÿnsect skedde i februari 2019 och innebar att företaget tog in kapital på runt 1,2 miljarder kronor från bland annat franska och brittiska investerare, enligt Veckans Affärer.

På företagets hemsida kan man läsa att det är den ”odiskutabla ledaren i coleoculture”, vilket är en variant på fiskindustrins ”aquaculture”.

Förutom att utgöra proteinrik mat åt boskap tyder allt på att insekter kommer hamna på allt fler av våra egna egna tallrikar.

SVT har talat med Karin Wendin, professor vid Högskolan i Kristianstad, som i ett forskningsprojekt försöker hitta nya sätt att förädla och laga insekter på.

”De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra.”, säger hon till sajten.

Det finns dock ett hinder i nuläget: det är olagligt att sälja och servera insekter som mat i Sverige. Men då andra länder som Danmark och Finland tillåtit företeelsen kan vi mycket väl stå näst på tur.