Det var den 29e oktober 1969, när två brev överfördes mellan två uppkopplade datorer, som allt förändrades. Den nya metoden för utbyte av information, kunskap och kommunikation revolutionerade hela världen.

Ett halvt uppkopplat sekel

Berättelsen börjar med Leonard Kleinrock, professor i datavetenskap vid UCLA, och hans doktorand Charley Kline, skriver SVT. De ville skicka en överföring från UCLA:s dator till en annan dator vid Stanford Research Institute via ARPANET – föregångaren till vad vi nu kallar internet.

Vid den tidpunkten var endast fyra universitet utrustade med datorer, som på den tiden var stora nog att upp ett helt rum och krävde intensiv luftkonditionering för att fungera.

Ett ord på en timme

Meddelandet från UCLA bestod av fem bokstäver: ”Login”. Tyvärr kraschade hela systemet så snart de skrev den andra bokstaven och det tog en timme att få iväg hela meddelandet. De två första bokstäverna – ”Lo” – gick, trots misslyckandet, till historien.

Två år senare, 1971, skickades det första e-mailet av en forskare vid MIT. Det var också första gången ”@”-tecknet användes för att utse en specifik mottagare av ett meddelande.

Den första hemsidan

Med tanke på dagens extremt snabba utvecklingstakt är det svårt att förstå att det krävdes ytterligare två decennium för att utveckla ”The World Wide Web”. Tjugo år senare publicerade den brittiske datavetenskapsmannen Tim Berners-Lee den första hemsidan och påbörjade den virtuella resan mot det internet vi använder idag.

Foto: Unsplash/Glenn Carstens

Under ständigt hot

Under 30 år har det hänt mycket – YouTube, Facebook och Instagram överfylls av innehåll som människor runt hela världen kan ta del av. Men även den mörka sidan av ett växande cyberspace är värd att uppmärksammas.

In en intervju för brittiska The Daily Mail förklarar web-grundaren Tim Berners-Lee hur jubiléet innebär mer än bara lyckorop:

”Det är svårt att förstå att internet redan är ett halvt sekel gammalt. Men födelsedagen är inte helt lycklig” säger han till tidningen. Berners-Lee fortsätter:

”Internet och webben har förändrat våra liv till det bättre och har makten att förändra miljoner fler i framtiden. Men mer och mer ser vi att kraften för det goda undertrycks – vare sig det är av bedragare eller människor som sprider hat och hotar demokratin”.

Nytt avtal inför framtiden

Han bekräftar även att Web Foundation, gruppen som han grundade för att bevara den öppna webben som grundläggande rättighet, ska publicera ett avtal för webben nästa månad. Avtalet innehåller en samling löften riktade till alla samhällsområden och deras åtagande att skydda webben mot framtiden.

“Den här födelsedagen är stunden då vi påbörjar kampen mot det internet vi vill ha”, avslutar han.