Vilka insikter kan artificiell intelligens ge oss om modevärlden och rådande trender? Antagligen många fler än vi kan ana – techjättarna slutar aldrig att överraska.

Trots modebranschens etablerade principer lyckas artificiell intelligens fullkomligt transformera industrin och alla dess relaterade aktiviteter. Med hjälp av AI-teknologier förändras alla delar av värdekedjan – från design och produktion till logistik och försäljning.

Utöver att stötta operativa processer, kan AI även bidra till en förhöjd kundupplevelse. Omringad av tillgänglig information är det lättare att hitta nya favoriter och inspireras till att uttrycka sin personliga stil.

Utforska mode genom färg

Google är en av storspelarna som satsar helhjärtat på att tillämpa sin expertis inom artificiell intelligens inom en mängd olika områden. De senaste tillskotten är två nya appar som främjar mer kreativa områden, såsom mode och dans.

Utforska modevärlden genom AI och appen ”Runway Palette” som sorterar mode efter färg baserat på kreationer av tusen olika designers. Med hjälp av över 140.000 bilder från 4000 modevisningar har Googles maskininlärningsalgoritm lyckats organisera alla fotograferade kläder efter färg.

Appen låter användaren utforska arkivet via ett interaktivt verktyg eller genom att ladda upp en egen bild som appen sedan matchar med liknande looks, skriver plattformen Endgadget.

Foto: Unsplash/Raden Prasteya

Förenklar det komplexa

Även retail-jätten Amazon lanserade tidigare i år ett nytt AI-drivet verktyg med namnet ”StyleSnap” som hjälper kunder att hitta kläder att köpa, förklarar techsajten The Verge.

”StyleSnap” är i princip som ett ”Shazam” för kläder med målet att göra det enklare för kunden att hitta det den söker. Användaren kan ta eller ladda upp en bild i appen som sedan, genom maskininlärning, matchar plagget i fotot med ett liknande plagg från Amazon.

Den datadrivna resan har just börjat och precis som Amazons globala konsumentchef Jeff Wilke uttryckte sig vid appens lansering: ”Enkelheten i kundupplevelsen vilar i komplexiteten av tekniken bakom den.”