Varje år väljer färgföretaget Pantone ut årets färg, inspirerad av trender i samhälle, kultur och resor. I dagarna avslöjade det amerikanska företaget att årets färg för 2020 är en rofylld ”Classic Blue”.

I över tjugo år har färginstitutet Pantone utsett årets färg baserat på rådande tendenser i samhället. De senaste tre åren har varit färgstarka men nu börjar Pantone se blått – och inredningsarkitekterna jublar.

Årets färg 2017 var en stark grön nyans, medan 2018 bjöd på en violett nyans och 2019 gick i en poppig korallfärg. Men nu är det alltså dags att låta en betydligt mer elegant och lugn färg ta plats.

Årets rika mörkblå färg är en tidlös och bestående kulör som för tankarna till en skymmande himmel, förklarar Insider i en artikel. Det visar sig att den enkla färgen även är en favorit hos många inredningsexperter tack vare sin mångsidighet.

Efter att ha pratat med fyra inredningsarkitekter summerar Insider hur man bäst kan inkorporera årets blåa färg i hemmet:

Med en ”statement”-möbel

Interiördesigners rekommenderar att addera den eleganta blå kulören till ett rum genom att låta den färga en av alla möbler. Ett vardagsrum med en blå soffa i kombination med beige fåtöljer och puffar är ingen dum idé.

Foto: Unsplash/Chasity Cortjo

På väggarna

Ytterligare en idé är att måla en eller flera väggar i den mörkblå kulören, beroende på typen eller storleken på rummet. Sovrummet eller hallen målas med fördel i den lugnande färgen som bryter av och skapar en atmosfär.

I badrummet

Ett neutralt och färglöst badrum kan få en helt ny karaktär om du byter ut de vita skåpen till en mörkblå ton. ”Classic Blue” tillsammans med ljus marmor och silverdetaljer passar som handen i handsken.

Genom dukningen

Elle Decoration adderar ytterligare en metod för att färga hemmet blått – det dukade bordet. En neutral dukning är ett klassiskt val, men genom att blanda in blå toner i form av serveringsfat eller servetter piggas matbordet upp.

Foto: Unsplash/Dane Deaner