Det poppar upp allt fler alternativ till det traditionella julbordet. En trend är att ersätta köttet med vegetariska eller veganska produkter.

Allt om Stockholm kallar det veganska julbordet för en trend. Sajten tipsar om flera restauranger som serverar vegetariskt och veganskt i huvudstaden under december månad.

Grönsakerna tar över julbordet på en del restauranger. (Foto: Sven Scheuermeier/Unsplash)

Speciellt rekommenderas det veganska julbordet på Radisson Blu Royal Park Hotel i Solna. Allt om Stockholm anser att hotellrestaurangen har den bästa veganbrunchen i hela huvudstadsområdet under normalsäsong.

Nu i december övergår stället till julbord under tre söndagar. Här serveras veganska varianter på julskinka, revbensspjäll, köttbullar och andra klassiker.

För den som nöjer sig med vegetariskt finns Hotel C Stockholm vid centralen, där 50 procent av julbordet är vegetariskt. Här går det både att titta på Kalle Anka och äta på julafton.

Julskinkan får vanligtvis plats på julbordet. (Foto: Сергей Орловский/Unsplash)

För den som vill tillaga sin egen vegetariska julmat, så tipsar Göteborgsposten om en griljerad, citronbakad rotselleri. Detta som ett alternativ till julskinkan.

För det behövs rotselleri, salt, citron, schalottenlök och smör. Till griljeringen är det bara att plocka fram persilja, ströbröd och skånsk senap.