Till nästa år spås svampen ta mer plats i köket. Det ska till och med gå att blanda i svamp i kaffet.

Det har talats om svamp i kaffet under en tid, men nu spås fenomenet verkligen få ett genomslag under 2020. Detta enligt rapporten ”The woke up call”, skriver Mitt kök.

Dricker många snart kaffet med svamp? (Foto: Clay Banks/Unsplash)

Sajten Food Republic jämför svampkaffet med den känsla som folk hade för att äta rå fisk när sushin kom – att det vid en första anblick kanske inte ter sig så gott.

Men det är faktiskt så att svamp i kaffet tilltalar flera människor. I Los Angeles har det till och med dykt upp ett kafé helt tillägnat svamp i kaffet.

”Plötsligt har det blivit riktigt trendigt, även om hälsoeffekterna är kända sedan länge”, säger Aaron Kaskowitz som arbetar på kaféet till USA Today.

Svampen ska göra att kaffet inte smakar lika starkt och har flera hälsofördelar som dämpad oro och antioxidanter. Olika märken säljer kaffe med extrakt från svampar som matsutake och igelkottstaggsvamp.

Kaffe och svamp har ett annat oanat nyttoområde. För några år sedan började det nämligen dyka upp tips på hur det går att odla svamp i kaffesump. Cellulosan i kaffesumpen gör den till en utmärkt plats för att få fram svamp, enligt Idéfabriken.

Kaffesump är bra för svampar. (Foto: Anshu A/Unsplash)

Dock återstår det att se om den nya, oväntade kombinationen håller i sig över tid.