Det senaste året har burken intagit vinhyllorna. Den senaste nyheten är vin i platta förpackningar. Allt för miljöns skull.

Tidigare i år började det säljas vin på burk i Sverige, när det nya zeeländska vinet Te merio blev först ut.

Burken ger mindre avtryck av koldioxid än glasflaskorna, som står för en stor del av vintillverkningens utsläpp, skriver Boxtoppen.se.

Ölpåverkad? (Foto: Gregory Culmer/Unsplash)

”Vin på burk ligger i tiden på många sätt. Burken är lätt att ta med sig, enkel att öppna och kan väldigt enkelt kylas ner. Den passar även bra för tillfällen när man inte har möjlighet att ta med vinglas, som exempelvis på en picknick eller festival”, säger Michael Mobach, varumärkesansvarig på Spring Wine & Spirit, till Elle Mat o Vin.

Ett platt förslag från England

Och kanske kan nu även tillplattade flaskor av plast bli nästa stora grej på vinfronten. Det är vinåterförsäljaren Garcon Wines i London som står för innovationen.

Vingårdarnas produkter når oss i allt fler format. (Foto: Tim Mossholder/Unsplash)

Genom hela tillverkningsprocessen sparar förpackningen av återvunnen plast 500 gram koldioxid jämfört med en vinflaska av glas.

Utformningen av förpackningen sparar också transportutrymme.  

”Normalt sett krävs det fem lastbilar att frakta 50.000 vanliga glasflaskor. Med den här nya designen på flaskorna räcker det med två lastbilar. Och nej, plasten påverkar inte vinets smak”, säger Garcon Wines grundare Santiago Navarro till Vinguiden.