De senaste åren har det blivit allt vanligare med drinkar gjorda på den nordiska julfavoriten. Nu har Guinness lanserat två nya drinkar.

Drinkarna görs i samarbete med Carlsberg.

”Vi har experimenterat med traditionella juldrycker som mörk öl och glögg för att hitta nya sätt att underhålla och utveckla smaklökarna”, säger Wilhelm Biörck, Commercial Manager på Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande.

Bartendern Jens Dahlberg har bland annat vunnit Bartender’s Choice Awards. (Foto: Carlsberg)

Det är den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg som ligger bakom de två kreationerna. Den första drinken heter Friar in Disguise och serveras bäst i ett stort ölglas. Förutom glögg-sockerlag består basen även av citronjuice och whisky.

Här följer alla ingredienser för att göra en Friar in Disguise:

Monkey Shoulder whiskey
Frangelico
Glöggsockerlag
Citronjuice
Dash Angostura bitter
Guinness-skum
Flingsalt

”När jag skapade den här drinken tänkte jag mest på vilka som är de självklara julsmakerna för mig. Därför har jag använt glögg och nötter som bas för att sedan toppa med ett Guinness-skum”, säger Jens Dahlberg om drinken.

Friar in Disguise (Foto: Carlsberg)

Den andra drinken är en cocktail-drink med karibiska influenser som heter St. James Christmas Tiki. Den innehåller faktiskt ingen direkt glögg, men det Velvet Falerum-sockerlaget erbjuder glöggsmaken. När du ska förbi systemet så håll utkik efter följande varor:

Plantation Three Star
Velvet Falernum
Grapefrukt och kanelsockerlag
Limejuice
Dash Peychaud Bitters
Float med Guinness

”Det här är en drink för julens festligare tillfällen. Här har jag hämtat min inspiration från den kryddiga och fruktiga Tiki-världen som jag tycker gifter sig väl med den mörka stouten”, säger Jens Dahlberg.

En annan glöggtrend som spridit sig är drinkar där glögg och champagne eller andra former av mousserande vin får mötas. Den har till och med fått sådant fotfäste att det ärke-anrika julbryggeriet Blossa har lanserat sin egen version Blossa Sparkling & Spices.

Samlingsnamnet för dessa bubbliga törstsläckare är glubbel.

”Glubblet” Blossa Sparkling & Spice (Foto: Folkofolk)

Det ska sägas att såväl Guiness glöggdrinkar som glubblet ska avnjutas kalla.

De fulla recepten till Guinness drinkarna kan hittas på Carlsbergs hemsida.