Är du sugen på att uppleva en av världens vackraste öar i sommar? Då bör du ta sikte på den natursköna pärlan som år efter år utses till Europas bästa ö tack vare sina häpnadsväckande vyer och sagolika landskap.

Fyrfaldig vinnare

Mitt ute i Atlanten ligger ön Madeira – en naturlig skönhet med höga berg och lummiga skogar, omringad av klarblått hav och en fri horisont. För fjärde året i rad kammar Madeira hem förstaplatsen när World Travel Awards utser Europas bästa ö, rapporterar Elle Decoration.

World Travel Awards beskrivs bäst som reseindustrins svar på filmvärldens Oscarsgalan. Varje år nomineras ledande aktörer och destinationer inom flera olika kategorier och med hjälp av utvalda representanter inom branschen koras en värdig vinnare.

Lockar äventyrare och livsnjutare

Känd som ön där våren är evinnerlig, är Portugals Madeira ett populärt resmål för äventyrare i alla åldrar. Tack vare det sub-tropiska klimatet och den vulkaniska marken är ön full av vattenfall, laguner och ständig grönska som går att uppleva året om.

Den gröna skogen och det dramatiska landskapet är en stor del av Madeira och det som utmärker ön från sina konkurrenter. Vill du vandra och uppleva en unik grönska är det rätt resmål för dig. På Madeira finns även en unik urskog som 1999 blev utsedd till ett världsarv.

Bland listan av nominerade öar hittas även Kreta, Malta, Sardinien och Kykladerna, alla belägna i Medelhavet i södra Europa.

Madeira (Foto: Pixabay)

Semestra på hemmaplan

Vill du hellre semestra innanför rikets gränser och uppleva dramatisk natur på hemmaplan? Trots att ingen av Sveriges öar nådde World Travel Award:s lista kryllar Stockholms skärgård av glimrande pärlor.

I ytterligare en artikel tipsar Elle Decoration om ett gäng härliga öar utanför Stockholm som förtjänar ett besök – ett hett tips för dig som vill njuta av ö-livet utan att lämna landet. Med sina 30.000 öar finns det garanterat något för alla.

Jakten på den svenska idyllen

Fjäderholmarna, Grinda och Vaxholm är alla belägna ett stenkast från stan. Ta båten ut till Fjäderholmarna eller Grinda efter jobbet för en middag i solnedgången, eller bussen till Vaxholm för den pittoreska skärgårdskänslan.

Sandhamn, Möja och Finnhamn når du lättast med båt från Nybrokajen. Endast en båtfärd bort hittar du några av skärgårdens vackraste pärlor där dagarna fylls av sol, bad, cykelturer och glass köpt i den lokala lanthandeln.

Längre norrut mot Roslagen finns ett gäng guldklimpar du inte får missa. Norröra, mer känd som Saltkråkans inspelningsplats, Blidö och Ingmarsö är svenska sommaridyller där vi gärna spenderar sommarens soliga dagar. Endast en båtresa eller en biltur bort.

(Foto: Pixabay)