Även om du intalar dig själv att kyla och mörker är stämningsfullt och mysigt, är det inte försent att fly landet i jul. Här får du mest sol för pengarna i december.

När morgonkylan biter och du febrilt står och skrapar frosten av bilens vindrutor är det svårt att tänka rationellt. Allt du vill är att ge upp livet i norr och byta ut det mot en bekymmerslös livsstil söderut – där termometern aldrig passerar nollan.

Det är lätt att agera i affekt – så det gäller att ha hjälpen nära till hands, som ser till att din spontana reaktion inte blir en allt för dyr historia. Med den här informationen i bakhuvudet är chansen större att du väljer rätt när du har fått nog.

Om det är något år du ska fly vintermörkret är det här kalenderåret ett bra år, enligt en artikel i SvD Perfect Guide. Det räcker med att ta ut ett fåtal semesterdagar för att få ihop en långledighet.

Förbli flexibel

Men flexibla datum för resdagarna kan reducera priset kraftigt. Att vara villig att resa på obekväma dagar – såsom julafton eller juldagen – kan göra oerhört stor skillnad. Kolla lågpriskalendern och försök att vara anpassningsbar så kan du hitta ett riktigt kap till resa.

Blicka österut

Olyckligt nog gör den svenska kronans fall att många destinationer är dyrare än vanligt. Därför rekommenderar Aftonbladet att vi ska fästa blicken österut och välja bort annars populära resmål såsom Miami och Karibien.

Thailands vita stränder (Foto: Unsplash/Oguz Serbeti)

Utforska nya delar

Sydostasien är ett fortsatt säkert kort för julledigheten och Thailand är ett populärt val bland många soldyrkande svenskar. Ett hett tips är att undvika de mest turistfyllda orterna och välja de mindre kända öarna i södra Thailand eller mot gränsen till Kambodja.

Ytterligare prisvärda destinationer är Vietnam, Indien och Kambodja som bjuder på kulinariska upplevelser, vänligt folk och behagligt klimat. För den som inte vill resa lika långt är Egypten och Kap Verde bra alternativ som bjuder på hela 350 soldagar om året.

Asiatisk streetfood (Foto: Unsplash/Vernon Raineil)