Medan vinterns grådassiga dagar regnar bort passar det utmärkt med en dag av upplevelser och intryck på något av Stockholms museer. Många har dessutom gratis inträde.

För fyra år sedan genomfördes en satsning på fri entré på 18 olika statliga museer – och det har fått effekt. Enligt en artikel i Dagens Nyheter från början av förra året har antalet besökare ökat kraftigt sedan satsningen startade 2016, och det är lätt att förstå varför. Sverige i allmänhet, och Stockholm i synnerhet, har många högt ansedda museer med sevärda utställningar.

Här är fem fantastiska museer som erbjuder fri entré till utställningar med konst, historia, arkitektur och kultur från hela världen.

Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Naturhistoriska riksmuseet/Wikimedia Commons.

På norra Djurgården ligger Sveriges största museum. Här finns utställningar om universums tillkomst, jordens och människans historia samt om Sveriges fantastiska natur. Naturhistoriska har dessutom ett ess i rockärmen: kupolbion Cosmonova, med en bioduk på över 760 kvadratmeter. Detta får du bara inte missa!

Nationalmuseum

I nyrenoverade lokaler på Blasieholmen i centrala Stockholm ligger Sveriges ledande museum för historisk konst och design. På Nationalmuseum finns en stor samling klassiska verk från 1500-talet till modern tid.

Sjöhistoriska museet

Akterspegeln från Kung Gustav III:s fartyg Amphion från sent 1700-tal. (Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons)

Människans resor på de sju haven står självklart i fokus på Sjöhistoriska. Här finns utställningar om handel, pirater och upptäcktsresande samt ett lekrum och skaparverkstad för barn. Sjöhistoriska museet ligger vid Gärdet på Djurgården.

Etnografiska museet

Se konst och kultur från världens alla hörn på Etnografiska museet, som ligger ett stenkast från Sjöhistoriska ute på Djurgården. Här finns utställningar med spännande och intressanta föremål från alla kontinenter.

Moderna Museet

Konstverket ”Monogram” av Robert Rauschenberg. (Foto: Bosc d’Anjou/Flickr)

På Skeppsholmen i centrala Stockholm ligger Moderna Museet, med sin högt ansedda samling av samtidskonst från tidigt 1900-tal till i dag. Här finns verk från världskända konstnärer som Andy Warhol, Pablo Picasso och Salvador Dalí.

Se till att förundras och förtjusas, även under vinterns mörkaste dagar, genom ett besök på något av Stockholms bästa museer.

Källa: Visit Stockholm