Det skiljer stort mellan dagens luciatåg och hur helgonet porträtterats genom historien. Här är 13 fakta du inte visste om Lucia.

Vem var Lucia? Många känner nog till att hon var ett katolskt helgon som levde på Sicilien på 200-talet, men hon tros också ha varit dotter till invandrade greker.

Bilden av Lucia i Sverige har inte alltid varit god. På 1200-talet trodde man att hon var en ond kraft som kunde äta barn, skriver Nyheter24.

Enligt en gammal sägen ska Lucia ha varit Adams första fru innan han träffade Eva, enligt Hela Hälsingland.

Lussebullar är en självklar del av luciafirandet. (Foto: Linnea Herner/Unsplash)

Inom svensk folktro trodde man länge att Lucia kunde förvandla sig själv till en fågel.

Fram till 1753 betraktades den 13 december som en mörkare tid, eftersom den dåvarande julianska kalendern placerade årets mörkaste dag på det datumet. Då anade faror i natten enligt tron, skriver Aftonbladet.

Inspirationen till Luciatåget kommer från Västsveriges lussegång. Vid lussegången, enligt en beskrivning från 1800-talet, förekom både lussebrudar och lussegubbar. Pojkar kunde klä ut sig till flickor och tvärtom, skriver Nordiska museet.

Att hela Sverige förknippar Lucia med ljus i håret går tillbaka knappt hundra år, då tidningar började utse ”Lucior” på 1920-talet.

Solveig Hedengren blev första Lucian i Stockholm, då Stockholms Dagblad utsåg henne efter en tävling 1927, enligt Aftonbladet.

Tävlingen gjorde att Lucia spred sig runt om i Sverige och till de svensktalande i Finland.

Även de svenska texterna till Luciasången har sitt ursprung ifrån 1920-talet. 1924 och 1928 publicerades texterna till melodin från Neapel, enligt Wikipedia.

De tre vise männen inspirerade till stjärngossarna. (Foto: OpenClipart-Vectors/Pixabay)

Stjärngossarna i Luciatåget hämtar sin inspiration i från dramaspel på trettondagen, där någon gick med en stjärna före de tre vise männen, skriver Sveriges Radio.

Stalledrängen Staffan går tillbaka till Helige Stefanus. Han ska ha blivit stenad för att han upptäckte stjärnan som konstaterade att Kristus var född.

Pepparkaksgubbar brukar också förekomma i Luciatåg. Musiken till Tre pepparkaksgubbar är skriven av Alice Tegnér och texten nedtecknad av Astrid Gullstrand. Låten utkom redan 1913.