I lördags välkomnades julen till Stockholms stad när över en miljon LED-lampor tändes för att lysa upp gator och torg. Svenska jultraditioner i modern tappning – med gyllene älgar, gigantiska kottar och lysande granar.

Julbelysningsprojektet #Stockholmsjul drivs av City i Samverkan i samarbete med Stockholms stad och 28 fastighetsägare i Stockholm City. #Stockholmsjul är en av Europas största sammanhållande satsningar på julbelysning.

”Vi är både glada och stolta över att #Stockholmsjul lyser upp Stockholm City på ett energieffektivt sätt. Julbelysningen bidrar till att göra Stockholm till en mer attraktiv och trygg stad – även på vintern” säger Daniel Helldén, trafikborgarråd Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Foto: Unsplash/Marina Khrapova

Invigning i Kungsträdgården

Den 16e november deltog hundratals nyfikna julfantaster i upptändningen i Kungsträdgården i Stockholm. Tilde de Paula ledde invigningen som bjöd på allsång, underhållning, konståkningsshow och ett avslutande tal av Daniel Helldén.

Därefter följde en guidad tur till fots genom staden där deltagarna fick chansen att uppleva belysningen och viktiga delar ur Stockholms historia.

#Stockholmjul arrangerar guidade turer varje helg fram till sista december men du kan även ladda ned kartan och ge dig ut ensam. Ljusen leder dig förbi älgfamiljen på Sergels Torg, förbi kronhjortarna vid Brunkebergstorg och vidare mot snöbollarna i Mood District.

Ladda ned din karta här

Du kan hämta din karta på utvalda turistbyråer och hotell, eller ladda ned den digitalt genom att klicka här.