Ett nytt decennium väntar runt hörnet och nya sätt att resa på likaså. Våra önskemål och behov är i ständig förändring, vilket bidrar till uppdaterade resetrender och högre förväntningar. Här är sex starka trender som spås influera vårt resande de kommande åren.

Trots att flygskammen sköljde över tidigare i år, förväntas 2020 bli ett hett år för äventyrslystna resenärer där ute. Samtidigt har miljömedvetenheten ökat och allt fler väljer att planera sina resor med målet om att kombinera hållbarhet med upplevelse.

Elle Decoration summerar nästa års trender baserat på en undersökning av bokningstjänsten Booking.com. Baserat på 22.000 resenärer från 29 länder och insikter från över 180 miljoner gästrecensioner visade det sig att intresset för lokala kulturer ökar och teknologins roll blir allt större.

Oväntade cityresor

Istället för att resa till de typiska weekendstäderna dit turisterna flockas, blir det allt mer populärt att välja mer genuina resmål utan trängsel. Kanske är Hamburg det nya alternativet till Berlin eller Venedig?

Foto: Unsplash/Meduana Pdense

AI som resesällskap

Med hjälp av ny teknologi och innovativa appar är det nu möjligt att välja resmål baserat på rekommendationer av platser där en ökning av turismen har en positiv inverkan på det lokala samhället. Dessutom förväntas applikationer som erbjuder personligt anpassade restips baserat på AI öka de kommande åren.

Mångsidiga resor  

Med flygskammen i tankarna är det många som vill försöka få ut så mycket som möjligt av en resa, istället för att dela upp det på flera resor. Det sparar in på onödigt flygande och gör att resmål som erbjuder flera olika sorters aktiviteter blir mer populära.

Foto: Unsplash/Dino Reichmuth

Res i slo-mo   

Ytterligare ett alternativ är att istället se resan som en tid för avkoppling och att stressa ner. Många väljer en långsammare färdväg av miljöskäl men också för att man är sugen på nya sätt att resa och uppleva – en perfekt kombination.

Matutbudet styr resan

Vi svenskar är oerhört medvetna om vad vi äter, vilket börjar synas när vi bokar resor. Både kravet och utbudet av hälsosamma och veganska alternativ ökar och skapar nya matupplevelser. Foodies låter matupplevelserna styra resan och är inte rädda för att prova lokala smaker.

Foto: Unsplash/Alexandra Andersson

Äventyrsresor för seniorer

Även våra pensionärer vill ge sig ut och resa. Ålderns höst ska inte hindra någon från att uppleva nya delar av världen och fylla livet med oförglömliga minnen. Fler alternativ och hjälpmedel väntas dyka upp för att underlätta planerandet av långresor för den äldre generationen.