Vågar du spendera natten på en hemsökt herrgård djupt inne i Sveriges mörka skogar? Eller föredrar du en riktig rysare hopkurad i soffan? Så gör du allhelgonahelgen till årets kusligaste högtid.

Alla helgons helg

Allhelgonadagen är en svensk högtid som alltid infaller den första november. Högtiden bör inte förväxlas med Halloween, som enligt traditionen firas dagen innan. Allhelgonahelgen är en tid för att minnas helgon – kända som okända – och smycka gravar med blommor och tända ljus.

Helgen förknippas även med den irländska traditionen som, efter ett pittstop i USA, kom att bli det vi idag kallar för Halloween. Även om seder och traditioner skiljer sig, sprider de en gemensam hårresande stämning i luften som lägger sig som ett spöklikt täcke över staden.

För att ta sig an allhelgonahelgen på rätt sätt kommer här två tips på aktiviteter för dig tillsammans med vänner och familj:

Övernattning för den orädde

Sverige är fyllt av läskiga platser där oförklarliga ljud och märkliga skepnader sägs dyka upp under årets mörkaste nätter. I en artikel i ELLE listas fem hemsökta platser där du kan spendera natten – om du vågar.

Frammegården i Värmland sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta hus. Här tros dömda häxor ha avrättats och på vinden ska två barn ha svultit ihjäl. Utöver de avlidna barnens gråt har knarrande golv, knackningar och föremål som förflyttar sig också rapporterats av övernattande besökare.

Furunäset Hotell i Norrbotten har varit ett av landets största mentalsjukhus där de inlagda vårdades med tortyrliknande behandlingar, såsom lobotomi och elchocker. I dag har området byggts om till ett hotell, men det är inte alla som vågar checka in, på grund av de otäcka spåren från förr.

Även Gripsholms Värdshus, Häringe Slott och Borgvattnets Prästgård finns med på listan.

Foto: Unsplash/Ehud Neuhaus

Rysare för den modige

För dig som hellre stannar i soffan kan en skräckfilm vara allt som krävs för att sätta sinnena i rätt stämning. Netflix är en guldgruva för rysare och är perfekta att avnjuta under en varm filt, med en stor kopp te och en skål popcorn.

I en artikel skriver Forbes om skräckfilmerna på som Netflix-användarna inte ens vågar se klart. Enligt streamingtjänstens analys av användardata, visade det sig att ett antal rysare stängdes av innan filmen var slut. Så om du är ute efter något riktigt läskigt – inspireras av nedan titlar inför fredagsmyset.

På listan av filmer dyker The Conjuring, The Human Centipede 2, Piranha och Raw upp. Bara titlarna är hårresande och det är lätt att förstå att många byter till något betydligt mer lättsamt innan eftertexterna börjar rulla.

Foto: Unsplash/Neonbrand