Skåne – Sveriges sydligaste landskap med milslånga sandstränder, gula rapsfält, mäktiga skog och historia. Det är inte konstigt att det är här många svenskar väljer att spendera sina semestrar. Sevärdheterna är många, men dessa fem utvalda får du inte missa.

Söderåsens nationalpark

Öster om Helsingborg ligger Söderåsens nationalpark. Här finns en av de största sammanhängande och naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Promenera till platser som delar med sig av fantastisk utsikt eller ät på restaurangen. Oavsett vad ni väljer att göra är ett besök ett måste. Läs mer här.

Stenshuvuds nationalpark

På Österlen finner du Stenshuvuds nationalpark med kustberg som går ned mot Hanöbukten. Bestiger ni det 97 meter höga berget Stenshuvud kommer ni att belönas med en fantastisk utsikt. Läs mer här.

Ales Stenar

I Ystads kommun hittar ni denna fornlämning som består av 59 stenblock som placerats i en skeppsform. Vad Ales Stenar egentligen är och varför blocken står som de gör diskuteras fortfarande.

”Oavsett vad man anser om monumentet är platsen väl värd att besöka, man ser stora delar av sydöstra Sverige (fem kyrktorn om vädret är bra), men även öppet hav och en glimt av Bornholm.”, skriver Österlensyd.se

Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

Intill Helge å, och som namnet beskriver mellan Åhus och Yngsjö ligger rökeriet. Här kan du njuta av en fantastisk matupplevelse i havets tecken. Rökeriet har även en egen butik och – tro det eller ej – en egen vingård. Läs mer här.

Kiviks Musteri

Intill Stenshuvud, strax söder om Kivik ligger Kiviks Musteri. Här kan du fika på Stinas Café, handla i Musteributiken eller lära dig om äpplen och äppelodling i Äpplets Hus. Läs mer här.

(Foto: Timotheus Fröbel / Unsplash)