Sverige är ett land fyllt av unika platser som tack vare sin avlånga form har ett klimat som skiljer sig åt från norr till söder. Här är en handfull platser att besöka innan du dör.

Landet som har allt

Skogar, floder, sjöar, strand, vildmark, berg och skärgård – Sverige har allt. Kontrasterna och variationerna är överraskande samtidigt som de är slående vackra. I söder betar kor på gröna åsar och lövträden står stadigt i den vinande vinden. Börjar du röra dig norrut däremot, tar naturen sig an nya skepnader och visar sidor av Sverige du aldrig sett förut.

Gradvis växer avstånden mellan de små byarna och spår från civilisationen blir allt längre och längre, medan naturen tar över. Landskapet blir dramatiskt, magnifikt och kraftfullt när frodiga kullar gradvis ersätts av bergstopparna. Slutligen, när du nått polcirkeln, har de betande korna ersatts av renar och grönskan har bytts ut mot snö.

För många är Sveriges nordliga del ett oupptäckt område. Men med tanke på allt som finns där uppe är ett besök nästintill obligatoriskt.

ELLE Sverige tipsar om utomordentligt vackra platser i norr, perfekta att uppleva i vinter.

Ishotellet i Jukkasjärvi

20 mil norr om polcirkeln ligger hotellet som lockar besökare från hela världen. Varje år byggs hotellet upp av konstnärer som tillsammans skapar den utställning av snö, is och ljus som sedan blir Icehotel. Spendera natten i minusgrader, omfamnad av isskulpturer och renfällar, för att sedan bli serverad varm lingondricka på morgonen.

Abiskos norrsken

Att få uppleva det dansande norrskenet har vi alla någon gång drömt om. Abisko nationalpark har världens bästa förutsättningar för att se norrskenet och en kväll i nationalparken kan ge dig ett färgsprakande minne för livet. Mellan november och februari är det störst chans att få uppleva ljusfenomenet, så boka in en tripp redan idag.

Foto: Unsplash/Lucas Marcomini

Niehku Mountain Villa

Samiskans ”niehku” betyder dröm, och är precis vad det här stället beskrivs som. Vid Riksgränsen ligger Niehku Mountain Villa som nyligen blev utsett till Europas bäst inredda hotell. Här kombineras extraordinär interiör och förstklassig gastronomi med skidåkning och naturupplevelser i en enastående miljö.

LÄS MER: Semestra på hemmaplan – tio annorlunda resmål

Kebnekaisemassivet

Kebnekaisemassivet består av två toppar; sydtoppen nordtoppen och utgör tillsammans Sveriges högsta berg. Det skiljer bara några få höjdmeter mellan de två topparna, men enligt de senaste mätningarna är det nu den mer svårtillgängliga nordtoppen som är allra högst.

Kebnekaise är ett relativt lätt berg att bestiga även för nybörjaren. Särskilt populärt är det att ta sig till toppen under sommarhalvåret, men många väljer att ta sig upp med skidor när massivet är snöklätt.

Foto: Unsplash/Jon Flobrant

Sarek nationalpark

I Sareks nationalpark finns sex av Sveriges 13 högsta fjäll och upp mot hundra glaciärer. Här kan du fjällvandra, uppleva spektakulär natur och – med lite tur – även ett norrsken. Här finns det dock inte många bekvämligheter för besökarna, såsom stugor eller markerade leder, så se till att du har koll på området innan du ger dig ut.

Myskoxarna i Tännäs

I Sverige har myskoxarna egentligen varit utdöda sedan den senaste istiden, men de som överlevde på Grönland inplanterades i Norge och hösten 1971 invandrade en flock till Sverige. I Tännäs myskoxcentrum har du chansen att uppleva de lurviga urtidsdjuren i sin naturliga miljö – ett måste för alla djurälskare.

Foto: Unsplash/Valdemaras