De två länderna ökade mest bland sökningarna hos sajten Momondo. Så här turistar du på de ovanliga resmålen.

Antalet sökningar på ”Uzbekistan” har ökat med 49 procent, skriver Aftonbladet. Enligt tidningen utsågs Sidenvägen, där Uzbekistan ingår, till årets bästa reseregion av Lonely Planets Best Travel.

Landet har en rik historia. Det är beläget mitt på den gamla Sidenvägen där det pågick en livlig handel mellan Kina och Europa. Samarkand, Bukhara och Khiva är några av de antika städerna som bjuder på vacker arkitektur med hundratals år av historia i bagaget.

Ett tips är att bege sig upp bland Uzbekistans höjder. (Foto: Persa Sakellaridi/Unsplash)

För den som hellre gillar naturupplevelser rekommenderas att tälta på ett traditionellt uzbekiskt vis i bergen eller i öknen.

Tvåan på listan, Etiopien, ökade med 47 procent bland sökningarna på Momondo.

Även i Etiopien finns flera historiska höjdpunkter. Det världsberömda skelettet ”Lucy” hittades här och landet blev ett av de första kristna länderna i världen.

Kristendomen har haft stor påverkan på landet och format en nästintill mytisk status. Kejsaren Haile Selassie påstods vara besläktad med kung Solomon och Bibelns förbundsark ska enligt legenden finnas gömd här.

En av de ur klipporna uthuggna kyrkorna i Lalibela. (Foto: Mulugeta Wolde/Unsplash)

Kristendomen påverkar också vilka sevärdheter som finns att se. Ett av flera världsarv i landet är kyrkorna i Lalibela som är helt uthuggna ur klippor.

För naturälskaren finns Östafrikanska gravsänkesystemet, eller Rift Valley, som det kanske är mer känt som. Förutom sjöar och berg har flera viktiga fynd från människans tidigaste dagar gjorts här.